Biologische wasparfum? Je denkt snel aan een hoge prijs en minder sterke geur. Lees dan vooral verder. In deze blog vertellen we je de verschillen tussen gewone waspafum en biologische. Vooral vertellen wat er zo mooi is aan de natuurlijke wasparfums. Daarna mag je zelf beslissen welke soort wasparfum bij jou past.
Hoe wordt biologische wasparfum gemaakt?
We vertellen eerst hoe de natuurlijke wasparfums worden gemaakt, want de schoonheid zit in het proces.
Als je erover nadenkt, dan is wasparfum een vloeibaar middel waar een sterke geur aan zit. Maar waar komt die geur vandaan?
Bij biologische wasparfums komt de geur rechtstreeks uit de natuur! Bijvoorbeeld uit bloemen of hout.
Er ontstaat pure geurolie. Die geurolie is te sterk en te kostbaar om direct te gebruiken. Het moet samengevoegd worden.
Maar toch, hoe wordt de geur eruit gehaald en tot een wasparfum samengesteld?
Het samenvoegen van geurolie tot wasparfum
Een geur kan soms op zichzelf niet lekker ruiken, maar kijk naar de kracht van de natuur. Als je juiste geuroliën mengt, wordt de geur aangevuld en versterkt. Zo ontstaan de lekkerste geuren. Bij het mengen van geurmiddel wordt soms synthetisch oplosmiddel gebruikt. Maar bij de biologische wasparfums van The Laundry Story is dat niet zo. De parfums en geuroliën worden alleen met biologische middelen gemengd.
Daarnaast wil je dat de wasparfum lang houdbaar blijft. Bij gewone wasparfums wordt ook daarvoor synthetisch middel gebruikt. We zijn er trots op dat het bij The Laundry Story is gelukt om de gesloten fles tot meer dan een jaar houdbaar te laten blijven, op compleet natuurlijke basis.
Welke natuurlijke wasparfumgeuren zijn er?
Je ziet in onze wasparfums de volgende geurbeschrijvingen:
• Vanille
• Hortensia
• Jasmijn
• Witte musk
Jasmijn & Hortensia
Jasmijn is een bekende bloem met een heerlijke geur. Eén van de methodes om de geur eruit te halen, is door stoom langs de bloemen te blazen. De stoom wordt gecondenseerd en opgevangen. Daarna worden de essentiële oliën gescheiden van het water. Bij hortensia worden andere oliën gebruikt om de geur eruit te halen.
Vanille
Vanille is een bloem. De geur- en smaakstof is afkomstig van de zaadpeulen van een vanille-orchidee, die oorspronkelijk uit Mexico komt.
Eén van de manieren om de geur eruit te halen en tot olie te verwerken gaat als volgt:
1. Blancheren: de geoogste vanillestokjes worden geblancheerd in kokend water om de natuurlijke enzymen die de kwaliteit van het eindproduct kunnen beïnvloeden, te stoppen.
2. Zweten: vervolgens worden de stokjes in dekens of handdoeken gewikkeld en enkele dagen op een warme, donkere plaats achtergelaten om te 'zweten'. Dit helpt om de smaak en geur van de vanille te ontwikkelen.
3. Drogen: de stokjes worden vervolgens gedroogd in de zon of in een oven totdat ze volledig gedehydrateerd zijn. Deze stap kan enkele weken duren, afhankelijk van de weersomstandigheden.
4. Extractie: de meest voorkomende methode van extractie is het gebruik van alcohol, zoals ethanol of methanol, om de essentiële oliën en andere aromatische verbindingen in de peulen op te lossen. De resulterende oplossing wordt vervolgens gefilterd en geconcentreerd om een dikke, donkere vloeistof te produceren die rijk is aan vanille aroma.
Witte musk geur
Musk kan synthetisch worden gemaakt. En dat wordt veel gedaan, omdat het een erg populaire geur is. Traditioneel werd de geur uit muskusherten gehaald, maar dat is niet meer zo. Gelukkig worden deze dieren al lange tijd beschermd. Vergelijkbare muskusgeur kan ook uit bloemen worden gehaald. Zoals uit ambrettezaad of muskuszaad. De soortaanduiding moschatus is afkomstig uit het Latijn en betekent "muskus". Dit vanwege de zaden die een zoete bloemige sterke geur hebben, vergelijkbaar met die van muskus.

Reactie plaatsen
Reacties